A A A

Bankroft

Bankroft. 1) Drzewo rośnie silnie, tworzy koronę kulistą, spłaszczoną, nadmiernie zagęszczoną. 2) Odmiana wytrzymała na mróz. 3) Dość odporna na parch, wrażliwa na opryskiwanie związkami miedziowymi. Mało wrażliwa na zarazę ogniową. 4) Zapylacze: Beforest, Idared, Mclntosh, Cortland, Wealthy, Jonatan. 5) Wcześnie wchodzi w okres owocowania (4-5 rok). 6) Na niektórych stanowiskach owocuje bardzo obficie z tendencją do przemienności. 7) Owoce średniej wielkości, czasem duze, o kształcie kulistym, nieco spłaszczonym. Skórka gruba, twarda, o zabarwieniu żółtozielonym, z silnym karminowym, paskowanym rumieńcem, pokrywającym prawie cały owoc Miąższ kruchy, jędrny, soczysty, zielonkawy, o smaku słodkowinnym. Owoce bardzo dobrze znoszą transport. 8) Dojrzewają w styczniu, przechowują się dobrze do kwietnia. 9) Jedna z najpopularniejszych odmian zimowych. Ostatnio traci jednak na popularności z powodu wprowadzenia innych cennych odmian późnozimowych, jak Idared i Melrose. Z powodu silnego wzrostu zaleca się ją szczepić na podkładkach lub wstawkach karłowych.