Bankroft
Bankroft. 1) Drzewo rośnie silnie, tworzy koronę kulistą, spłaszczoną,
nadmiernie zagęszczoną. 2) Odmiana wytrzymała na mróz. 3) Dość
odporna na parch, wrażliwa na opryskiwanie związkami miedziowymi.
Mało wrażliwa na zarazę ogniową. 4) Zapylacze: Beforest, Idared,
Mclntosh, Cortland, Wealthy, Jonatan. 5) Wcześnie wchodzi w okres
owocowania (4-5 rok). 6) Na niektórych stanowiskach owocuje bardzo
obficie z tendencją do przemienności. 7) Owoce średniej wielkości,
czasem duze, o kształcie kulistym, nieco spłaszczonym. Skórka gruba,
twarda, o zabarwieniu żółtozielonym, z silnym karminowym, paskowanym
rumieńcem, pokrywającym prawie cały owoc Miąższ kruchy, jędrny,
soczysty, zielonkawy, o smaku słodkowinnym. Owoce bardzo dobrze
znoszą transport. 8) Dojrzewają w styczniu, przechowują się dobrze do
kwietnia. 9) Jedna z najpopularniejszych odmian zimowych. Ostatnio traci
jednak na popularności z powodu wprowadzenia innych cennych odmian
późnozimowych, jak Idared i Melrose. Z powodu silnego wzrostu zaleca
się ją szczepić na podkładkach lub wstawkach karłowych.