A A A

Boskoop

Boskoop (Piękna z Boskoop). 1) Drzewo rośnie bardzo silnie i tworzy wyniosłą, gęstą koronę. Ma duże wymagania glebowe: dobrze owocuje tylko na glebie żyznej i wilgotnej, zwłaszcza na dobrych stanowiskach, na skłonach. 2) Niewytrzymała na mróz. 3) Bardo odporna na choroby, mało wrażliwa na zarazę ogniową. 4) Zapylacze: James Grieve, Wealthy, Jonatan, Boiken. 5) W okres owocowania wchodzi dość wcześnie. 6) Płodna. Owocuje przemiennie, ale łatwo daje się zmusić do corocznego owocowania. 7) Owoc duzy, o kształcie nieregularnym, skórce dość grubej, szorstkiej, barwy zielonej, po dojrzeniu zmieniającej się na złotozółtą. Czasem ma krwisty, prążkowany rumieniec. Miąższ zielono­żółty, soczysty, kruchy, kwaskowy, aromatyczny, smaczny. Owoce dobrze znoszą transport. 8) Dojrzewają w grudniu, przechowują się do marca. Często choruje na gorzką plamistość podskórną. 9) Jedna ze starych odmian, niemniej wciąż cieszy się u nas pewną popularnością. Na Zachodzie obserwuje się nawet wzrost zainteresowania tym kwaśnym, zielonym jabłkiem może jako reakcja na przesycenie rynku stosunkowo słodkimi jabłkami czerwonymi. Czerwony sport tej odmiany Red Boskoop ma intensywny rumieniec. Boskoopa należy uprawiać na podkładkach karłowych lub wstawkach skarlających.