A A A

Wartość smakowa i atrakcyjność wyglądu

Wartość smakowa i atrakcyjność wyglądu. Pierwsze pytanie konsu­menta zainteresowanego owocami jakiejś odmiany brzmi, jak smakują? Producent więc powinien przy wyborze danej odmiany uwzględnić tę podstawową cechę owocu, jaką jest smak, chociaż interesuje się jedno­cześnie charakterem jej wzrostu i owocowania, łatwością uprawy itp. Bardzo ważny jest wygląd owocu: kupujący najpierw patrzy na jabłko, a potem je dopiero próbuje. Tym tłumaczyć można dużą pokupność owoców atrakcyjnych z wyglądu, lecz o miernym smaku, jak np. jabłek odmiany Idared. Decydującym o możliwości sprzedaży jest również wygląd owoców „wymęczonych" długim transportem, z jakim spotykamy się w eksporcie jabłek na rynek radziecki. Nic więc dziwnego, ze partner radziecki nie zawsze chce kupować od nas delikatnego Mclntosha i woli wolno dojrzewające, twarde jabłka takich odmian jak wspomniany Idared czy Delicious i jego sporty. Uwzględniać to trzeba w nowych nasadze­niach, ponieważ całej masy produkowanych jabłek nie będziemy w stanie zjeść sami, a jedyny znaczący importer to Związek Radziecki. Europa Zachodnia ma dosyć jabłek własnych.